Referensprojekt

Här presenterar vi några utvalda projekt som vi arbetat med.

 • I jättars spår

  I jättars spår

  Johnsons El har vunnit det prestigefyllda Ljuspriset 2013 för belysningen i äventyrspisten ”I jättars spår” i Åre.

  I jättars spår är en äventyrspist som med genomtänkt belysning av naturen och snön skapar en mystisk sagovärld i backarna från VM-8ans bergstation, via Rödkullen, ner till VM-8ans dalstation. På håll skimrar berget i olika färger och backen lyses upp på olika sätt för att berätta en historia om sagoväsen och urgamla sägner från Åre.

  Anläggningen är utförd huvudsakligen med LED-belysning och är utförd i samarbete med Skistar, Stockholm Lighting och Ljusarkitektur AB.

  ”I jättars spår” eller ”blå spåret” som det kallas i folkmun, installerades i Åre under förra året och har till denna säsong utökats med flera spännade ljus och ljudeffekter. Har du vägarna upp till Åre i vinter så tag VM8 upp och följ med på en spännnade resa genom Åredalens historia med jätten Rut i centrum.

 • Sälja solelen från stugan?

  Sälja solelen från stugan?

  Javisst!

  På en mässa i Tyskland väcktes tanken när han såg solceller på en carport. Nu laddar Ulf Johnson för att koppla in fritidshusets solpaneler på elnätet. – Vi måste börja titta på nya energikällor och solljuset finns ju alltid, säger han.

  Runt gårdsplanen där fritidshuset står vid Gevsjön, väster om Duved, finns en öppning i skogen och ljuset har fritt fram till garagets tak. Trettio paneler ska sättas upp där och de kommer att täcka hela taket. Monteringsarbetet är igång och Ulf Johnson räknar med att panelerna ska producera el redan i höst.

  Han berättar att han läste en tidningsartikel om att 2012 kan vara det sista året för statliga bidrag till solceller – och det gjorde att han bestämde sig, det han hade sett på mässan för några år sedan skulle bli verklighet. – Jag har funderat på vindkraft också som ny energikälla, men sol kändes roligare och det ger ett mindre ingrepp i miljön. Han räknade på vad det skulle kosta att sätta upp solceller vid fritidshuset och skickade in en ansökan till länsstyrelsen. Därifrån kom beskedet snabbt om att han beviljats bidraget som täcker 45 procent av kostnaden.

  Fakta på solelanläggningen:

  Anläggningen är nätansluten så att överskottet av producerad el levereras ut på El-nätet.

  Total solcellsmodulyta = 50 m²

  Installerad toppeffekt = 7,35 kW

 • Skidstadion Östersund

  Skidstadion Östersund

  Johnsons El i Åre har fick det prestigefyllda uppdraget att installera belysningsanläggningen på skidstadion i Östersund. Det är ett av företagets största uppdrag någonsin. Man har dock utfört ett liknande jobb i backarna i Åre, inför det alpina VM som hölls 2007.
  Erfarenheterna därifrån har företagets vd Ulf Johnson haft stor nytta av i detta sammanhang. Till exempel hur styrsystemet KNX fungerar efter att det har använts i Årebackarna i tio år. Det är en tvåtrådsslinga som går mellan samtliga master och därman kan skicka mängder med information, till exempel om vilka strålkastare som ska släckas eller tändas.